top of page

Bir koku nasıl yaratılır ?

Bildiğiniz gibi, ilk izleniminiz her zaman tüm hikayeyi anlatmaz. Kokularınız, birçok bileşenin incelikli bileşimleri olduğundan, kokladığınız şey her zaman kokunun tam kapsamının göstergesi değildir.

Koku, kokunun nasıl ve ne zaman deneyimlendiğiyle de değişebilir ve kokunun kendisi özneldir - deneyimleri ve duyguları ile doğal olarak şekillenen bir kişi, bir kokuyu farklı deneyimler ve farklı duygulara sahip birinden farklı yorumlayabilir. Bir koku sizi bir yolculuğa çıkarabilir, taşıyabilir, hissettirebilir, gerçeklik algılarınızı harekete geçirebilir ...

Bununla birlikte, kokuyu hala gerçek bir şey, yani bir dizi malzeme olarak ayırabiliriz. Kokular, doğal bitki materyalleri ve esansları, insan yapımı moleküller, aldehitler ve bitkisel yağ veya alkol gibi çözücülerin bir kombinasyonundan veya seçiminden oluşur. Çoğu zaman, koku endüstrisinde bilgili değilseniz, moleküler bir bileşen, petrichor veya ıslak kaldırım anlaşması veya ozonik gibi bir koku ailesinin, notanın veya temanın yapacağı şekilde bir koku deneyimine gerçekten hitap etmez. ; mesela yağmur fırtınasından sonraki koku. Modern parfümeri, 19. yüzyılın başlarında popülerlik kazanan insan yapımı malzemelerle gelişmeden önce, kokular bir bitki veya çiçek gibi tek bir doğal kaynaktan elde ediliyordu. Günümüzde kokular, daha fazla keşif, yenilik ve yaratıma olanak tanıyan çok çeşitli doğal ve sentetik bileşenlerden oluşmaktadır.

Doğal koku bileşenleri arasında çiçekler, tohumlar, otlar, kökler, reçineler, baharatlar ve meyveler gibi doğal bir kaynaktan doğrudan damıtılan veya preslenen uçucu yağlar ve bitki özleri bulunur. Yine de, her bitki kaynağı kullanılabilir bir koku bileşeni üretmiyor - yalnızca yaklaşık 200'den fazla doğal içerik malzemesi var. Bir örnek, uçucu bir yağ üretmeyen vadi zambağıdır, bu nedenle koku, doğada bulunan kokuyu kopyalamak için bir laboratuvarda yaratılır (buna muguet de denir). Sentetik kokular aynı zamanda yeni içerikler oluşturmak için de kullanılır, bu da kokunun yaratıcı potansiyelini genişletir. Günümüzün kokularında, birçok varyasyon, doğaya zarar verme riski olmadan daha fazla istikrar, tutarlılık ve özgürlük sağlayan sentetik notaların özelliklerini içerir. Koku endüstrisinde, sentetikin zararlı veya toksik anlamına gelmediğini ve doğalın iyi veya güvenli ile eş anlamlı olmadığını belirtmek önemlidir. Sentetik basitçe, bir laboratuvarda doğadan esinlenilmiş veya yeni bir molekülün yaratılması anlamına gelir. 1800'lerin sonlarından bu yana kimyagerler, doğal bileşikler üzerinde sentetik varyasyonlar üretme konusunda giderek daha fazla ustalaştılar; bu, endüstriyi tamamen değiştiren ve daha yaygın koku üretimini kolaylaştıran bir süreçtir.

Modern parfümeri, kullanıcı deneyimi için doğrusal bir koku, daha özel bireysellik ve nüans yaratmamızı sağlar. Bileşimlerinde dinamik olmasının yanı sıra konu ve ortama göre değişen kokular, farklı zamanlarda farklı kişilere özgü kokabilirler. Hepsi DNA'larında.
113 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page